علت نامگذاری برنج دم سیاه ، به خاطر رنگ ریشک یا دم شلتوک آن است که سیاه رنگ می باشد.
این برنج یکی از انواع برنج های ایرانی با کیفیت عالی است که از خانواده برنج صدری به حساب می آید. البته به برنج دم سیاه، طارم دم سیاه هم گفته می شود.
دم سیاه به دلیل سختی زیادی که در مراحل کشت آن وجود دارد و همچنین کم بازده و کم محصول بودن آن در هر هکتار امروزه کم یاب شده است و کشاورزان کم تری به کشت آن می پردازند. بیشتر در مناطقی مثل استان گیلان و شهر های رشت، آستانه ی اشرفیه، لاهیجان و اطراف این شهر ها که زمین هایشان از حاصلخیزی بیشتری برخوردار است کشت می شود.
دم سیاه از لحاظ کیفیت، عطر، طعم و همچنین مدت زمان ماندگاری پس از پخت، از برنج های هاشمی و علی کاظمی جلو زده و رتبه بالاتری را به خود اختصاص داده است.
راز تشخیص برنج دم سیاه اصل از تقلبی چیست؟
این نوع برنج دارای رنگ سفید مایل به کرم رنگ است. طول آن قبل از پخت حدودا ۵٫۷ میلی متر و پس از پخت به ۱۵٫۱۲ میلی متر می رسد. همین موضوع نشان می دهد که این برنج به خوبی قد می کشد و ظاهر دلچسبی پس از پخت می گیرد.
راز دیگر برای اطمینان از مرغوب بودن این نوع برنج این است که مقداری از آن را بین دو کف دست خود کمی بمالیم. خواهیم دید که مقداری از چربی برنج به پوست دست ما رسیده است.
چربی بالای این برنج موجب می شود تا پس از پخت بهتر و بیشتر قد بکشد. حتی می توان پس از پخت، دو یا سه بار آن را گرم کرد و بدون اینکه سفت شود دوباره مصرف کرد.
برنج دم سیاه اعلا
خیل آسان با اتنقال بازدم خود به مقداری از برنج متوجه عطر بی نظیر این برنج مرغوب ایرانی خواهید شد. از لحظه ی جوشاندن برنج خام عطر و بو فضای خانه ی شما را پر خواهد شد از عطر برنج دم سیاه.
موارد مصرف و قیمت برنج دم سیاه
این نوع برنج به دلیل حجیم شدن و قد کشیدن پس از پخت برای محافل رسمی و مهمانی ها بسیار مناسب است. از لحاظ ماندگاری نیز می توان گفت بعد از پخت سفت نمی شود و برای چند دفعه آن را گرم و دوباره میل کرد. این نوع برنج به خاطر عطر و طعم بی نظیرش حتی از برنج هایی مثل شیرودی نیز کیفیت بالاتری دارد و تا حدودی به کیفیت برنج طارم فریدونکنار نزدیک است.
به دلیل کم محصول بودن این برنج در شالیزار ها و به صرفه نبودن آن برای کشاورزان، بالطبع جزء کم یاب ترین برنج ها هست. همچنین کیفیت بالاتر آن نسبت به سایر برنج ها، قیمت نسبتا بالاتری دارد.
راز طرز پخت برنج دم سیاه
در ابتدای امر بهتر است بدانید که پخت دم سیاه کمی دشوارتر از دیگر برنج ها است. در نتیجه به دقت و توجه بیشتری نیاز دارد. برای شروع کار بعد از شستن برنج با آب ولرم و البته آرام و بدون چنگ انداختن به آن، نوبت خیساندن برنج می شود.
این موضوع بسته به تازگی و کهنگی برنج می توان بین ۳ تا ۴ ساعت برنج های تازه طول بکشد. برای برنج های کهنه هم بهتر است از شب قبل آن را بخیسانیم و مقداری نمک نیز به آن اضافه کنیم.
راز پخت بهتر دم سیاه این است که برای ری کردن به آب بیشتری نسبت به بقیه ی برنج ها نیاز دارد. بهتر است در ظرف بزرگی آن ها را خیس کنید تا برای قد کشیدن فضای کافی موجود باشد. اگر برنج تازه باشد به آب کمتری برای ری کردن نیاز دارد و الا زیاد بودن حجم باعث می شود کیفیت خود را از دست بدهد.
بعد از این مراحل کافی است دو سوم قابلمه مورد نظر را آب کرده و به جوش آورید. سپس آب برنج خیس خورده را خالی کرده و برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید. در این مرحله می توانید از یک قاشق روغن برای به هم نچسبیدن برنج به همراه یک قاشق آبلیمو یا سرکه برای سفید شدن رنگ برنج استفاده کنید.
زمانی که دیدید دانه های برنج سفتی خود را از دست داده اند و مغز دانه های برنج نرم شده وقت آبکش کردن آن می رسد. سپس قابلمه مورد نظرتان را که دارای فضای کافی برای پخت برنج باشد روی حرارت می گذارید و با روغن کف آن را چرب می کنید.
راز پخت ته دیگ با برنج دم سیاه اعلاء
بعد از اینکه قابلمه کمی داغ شد ته دیگ خودتان را که یا سیب زمینی یا نان لواش است را در کف قابلمه می گذارید. البته می توان از مخلوط تخم مرغ و برنج و زعفران نیز برای ته دیگ استفاده کرد. سپس برنج را به شکل یک کوه روی ته دیگ ها بریزید و با ته گفگیر روی ان چند سوراخ ایجاد کنید تا بخار به همه جای برنج ها برسد.
در نهایت حرارت را کمی زیاد کنید تا اب موجود در قابلمه تبخیر شود وهم دمکنی را می گذارید تا برنج ها خوب دم بکشد و شعله را تا اندازه ای کم کنید که ته دیگ نسوزد.
خرید اینترنتی برنج دم سیاه
یکی از خوش طعم ترین و عالی ترین برنج های شمال کشور همین برنج دم سیاه است. این برنج عطری فوق العاده دارد و چون طبع این برنج ضمن پخت به صورت کته گرم خواهد بود، افراد برای بیماری های کلیوی از این برنج استفاده می کنند.
برای خرید میتوانید از بخش محصولات وب سایت سفارش خود را ثبت نمایید.